söndag 21 mars 2010

Kulturmiljö och Poesi

Nu har jag funderat i en vecka om det här inlägget, och det känns att det är dags att släpper det.
Jag funderade mycket på följande: Om bilder, alltså målningar som föreställer kulturmiljöer är så viktiga att kunna läsa och förstå hur ser det då ut med poesi. Tyskland, landet av de stora poeter och tänkarna har mycket att erbjuda i den genren.

Handlingarna i poesin utspelar sig i de olika miljöerna som kan berättar så mycket för oss. Hur uppfattades till exempel en skog eller en kyrkogård? Hur mycket myt finns i den poetiska berättelsen och varför var människorna så rädda för alla naturkrafter? Dessutom är det häpnadsväckande hur begåvad man var att uttrycker allt detta i ord, och beskriver det så tydligt att man även idag kan förstår hur en människa kände när hon var t.ex. ensam ute i en mörk skog.

Det är svårt att säger precis det jag vill, men ni kanske förstår mig om ni tar är lite tid (tyvärr lite mer än 9 minuter) och tittar på filmen som jag skickar med. Dessutom kan man fundera lite hur man tolkar/kan tolkar gammalt "omodernt" poesi och översätter det till något mer modernt och intressant. Jag tror nog att en dikt introducerat på följande sätt kan väcka elevernas intresse på ett mer spännande sätt än en litterär lärobok.

http://www.youtube.com/watch?v=ETjoi1E8TVE

Ursäkta att filmen är så lång, men det var en av de få dikter som jag hittade på engelska, och dessutom den som tilltalade mig mest. Intressant att höra vad ni tycker!

5 kommentarer:

  1. väldigt intressant frauke hur man kan göra poesi vackert och stämningsfullt med film och lego.den berörde mig för den var svart-vit men om den skulle vara i färg så skulle den inte fånga mig så lätt

    SvaraRadera
  2. Om jag förstått saken rätt så är väl detta Goethes tolkning av målningar i medeltidskyrkor. Han blir här någon slags länk mellan oss och dem. Sedan tolkas det av oss enligt de föreställningar vi har av medeltiden. Fascinerande dikt som med bildspråket och musiken blir riktigt gotisk. Som Ned var inne på, färg hade inte funkat :) Jag blev i alla fall mycket nyfiken på detta, så förmedlingen funkade på mig.
    Tänkvärt och bra inlägg Frauke.

    SvaraRadera
  3. Intressant inlägg! Att man gör detta med lego är verkligen roligt! Vilken obehaglig del med kyrkogården, riktigt läskigt! Kontrasten när det övergick till dag, med ljudet av vattnet musiken och färgerna, var så bra!

    SvaraRadera
  4. Kommunicerar den härliga filmen sin budskap också därför att den använder sig av just lego som alla känner igen men inte förväntar sig i en sådan sammanhang? Vad tycker ni? Hade poesin varit lika "vackert" utan lego?

    SvaraRadera
  5. Som jag skrev tidigare så tycket jag att man skulle kunna använda sig av detta i undervisningssammanhanget. Hur mycket roligare skulle det blir om man får lära sig om Goethe och hans diktkonst via legogubbarna?

    SvaraRadera