torsdag 18 mars 2010

tankar om opera är fin kultur eller kan modern musik vara fin kutur

i går när jag körde hem efter skolan hörde jag operera.då tänkte jag på min mor som tragisk gick bort för 1 år sedan.vi hade en diskussion om opera,hon sa åt mig att man är vuxen om man gillar opera inte hårdrock och vad det heter,jag svarade att all musik är kultur men man kan inte tycka lika,men måste respekterar andra åsikter hos vi mänskor tycker olika.tanken blev igår att är jag inte vuxen om jag inte gillar opera.jag har aldrig tyckt om opera när jag skulle sova så hörde man opera eller man skulle äta frukost det hörde man att det var min mor som var vaken.min far som så var det glenn miller eller rolling stones som han lyssnade är det fin kultur?när man ett barn om om inte gillar opera eller är man inte fin nog?jag tycker man kan inte döma ut en musikstil för vi alla tycker olika eller vad tycker ni?man kan respekterar varandras åsikter det vill jag för meddela

3 kommentarer:

 1. Intressant Ned! Tyvärr så delas kulturen in i Fin- och Fulkultur. Men spelar det någon roll vilken grupp man tillhör?
  Ja, det gör det, för de som t.ex. lyssnar på opera vill tillhöra en viss grupp; och i den gruppen spelar det stor roll vem man är, hur man är och vad man vet om ämnet.
  (Jag kan byter ut opera mot rock, jazz, klassiskt musik osv.)
  Just det här att väljer sin favoritmusik är väldigt identitesskapande för människan.
  Att man inte är vuxen bara för att man inte gillar opera betvivla jag. Tänk bara hur många icke vuxna människor som skulle finnas i så fall.

  SvaraRadera
 2. tyvärr det finns människor som säger att opera och klassik musik är fin kultur och resten är ful kultur.

  SvaraRadera
 3. Tycker också att det är tragiskt att exempelvis Hultsfredsfestivalen, av många anser som "fulkultur". Kan dock förstå varför det blir så, efter som operahus och allt runt omkring kostar en förmögenhet och därmed kostar biljetterna till scenen också mycket. Samtidigt så bryr jag mig inte så mycket om vad andra anser vara finkultur och fulkultur, tycker att den diskussionen är ganska löjlig. Människor kommer alltid att tycka olika. Det kommer troligtvis alltid att finnas klassskillnader och därmed olika klasskulturer. Tycker dock självklart att alla ska kunna gå på en operaföreställning om man vill och det är väl i stort sett, så det är? Jag gillar både musikaler & rockband och jag känner mig lika hemma på båda ställerna, mycket av samhörigheten med de övriga, styrs av vilka kläder man har på sig.

  /Sofie Harri

  SvaraRadera