onsdag 17 mars 2010

Visuell kultur, föreläsning.

Visuell kultur, föreläsning.
Dagens föreläsning var intressant, var tvungen att titta närmare på gatukonstnären Bansky s verk. Han gjorde ett starkt intryck på mig med speciellt en bild som jag hittade när jag googlade hans namn. Se bilden här.

Det känns som konst har utvecklats och det som förut inte sågs som konst i västvärlden faktiskt har utökats. Konsten har blivit mer personlig, mer tillgänglig. Du behöver inte längre gå på ett fint museum och betala inträde för att få kalla dig kulturell och ”konstmedveten” . Konsten har alltid funnits, graffiti målarna har alltid målat på ställen som inte ansågs som en bra plats att kommunicera konsten på, nämligen i det offentliga rummet.

Idag har konsten utökat sin betydelse och det ryms också mer i själva begreppet. Jag gillade tanken på en framtid där bilden får lika stor betydelse som texten, att bildspråk blir lika viktigt som kommunikation genom text. Varför inte en nyhetstidning med bara bilder och lite korta kompletterande texter. Man säger att en bild säger mer än tusen ord, vilket jag faktiskt är beredd att hålla med om. Bilden kanske kan sudda ut gränser mellan människor, självklart ligger det kulturella värderingar bakom både fotografens sätt att ta bilden samt betraktarens sätt att tolka bilden på. Iden är ändå fin och jag hoppas på en utökad acceptans när det gäller att kommunicera med bilder och inte bara med långa texter. Vad tycker ni??

3 kommentarer:

 1. Intressant inlägg Moa! Mina tankar om föreläsningen går åt samma håll. Blev också otroligt tagen av Banskys verk, det säger så mycket om den grymma världen vi lever i. Bilder kan vara otroligt talande och, precis som du skriver, säger det till och med, ibland, mycket mer än det skrivna orden. Just att han skapar dessa, egentligen ganska lättsamma bilderna, i en så allvarlig situation, får en otroligt stark effekt.

  /Sofie Harri

  SvaraRadera
 2. Att han tar konsten ut till områderna där sakerna händer är häftigt. Att försöka på någotvis påverka på plats med sin konst som vid muren till Gaza, visar tydligt på den absurda situation som dessa människor lever under. Jag håller definitivt med om bildens betydelse och jag skulle gärna ser mer av fördjupning om detta på programmet.

  SvaraRadera
 3. Väldigt intressant Moa! jag tyckte de olika exemplen vi såg, sa ju också mer än tusen ord.
  Det som jag är väldigt facinerat av, är att en bra bild kan möjligen beröra mer än en bra text och just därför skulle man börjar fundera att intigrera bildspåket mer i vardagen.Dessutom kan jag också tänker mig att en bild kan skapa en starkare sammhörighet än en text.

  SvaraRadera