onsdag 31 mars 2010

finns det plats för sägner i dags läget

i dag onsdag hade vi en föreläsning om berättelser i kulturmiljön.jag tyckte det var intressant hur olika och lika mellan finland och sverige ,jag har alltid varit fascinerad av sägner av varför det är så och har sina namn och varför våra förfäder som trodde på det.det finnes även ställen i finland som kommer från den finska mytologin ( kaleva) .t ex näcken i finland lockar bara unga flickor till sig och förför dem och skogsrået är en skyddare den som man går i skogen och vaktar att inte älvorna tar deras män eller småpojkar.i finska säger finns det tomtar och troll också.i dags läget skall man lösa allting på vetenskapligt,men är ufon dagens sägner eller varför hävdar att det finns spöken och poltergaster som inte att kan bevisa vetenskapligt.kanske visa saker skall förbli en gåta eller hur kommer vår framtida sägner se ut?kan vi förklara allt på vetenskapligt i framtiden?vad tycker in?glad påsk till er alla!!

6 kommentarer:

 1. intressant, men tänkte på en sak.. skogsrået i Finland är väll oftast en man? medans i Sverige det är en kvinna, det var ju även straffbart i Svergie att ha samlag med detta väsen ända in på 1700-talet, är ju häftigt hur stor betydelse folktro hade på människor.

  SvaraRadera
 2. kommer nog alltid finnas tro på olika saker, ta spöken te.x där kan all fakta som tas fram få naturliga och vetenskapliga förklaringar, samma sak med religion där stora delar av bibeln exempelvis kan motbevisas, men även då fortsätter folk att tro på den..

  Om man tar frågan om UFO/förklara allt vetenskapligt, är nog UFO frågan lite svårare att motbevisa, för att grundligt undersöka hela universum efter liv känns i mina ögon som en omöjlighet, så den tron kommer nog leva kvar i all evighet alternativt tills vi hittar liv .

  SvaraRadera
 3. skogsrået i finland i bland är det en man och i bland en kvinna.det beror på vem skogsrået träffar om det är en man,en kvinna eller ett barn

  SvaraRadera
 4. Intressant!!Finlands skogsrå kunde alltså både vara en man och en kvinna. Så lägligt, då var det inte bara männen som fälldes för detta otyg. Men i vilket syfte kunde skogsrået vara ett barn?

  Visst finns det plats för sägner..., annars hade dom väl inte levt vidare? Jag tror att många har en dragning till det oförklarliga.

  /Sofie

  SvaraRadera
 5. där i sydost i längs med finska kusten där bor många karelare det äldre berättade massor av sägner och det finska skogsrået skyddade när man gick vilse i skogen det är mera en skyddsängel.där emot var trollen kunde fällas för otyg osv.

  SvaraRadera
 6. åh, vad härligt med en skyddande ängel! Det hade jag behövt när jag går i skogen! varför tror ni att näcken återfinns som berättelse i så många olika länder föresten>??

  SvaraRadera