tisdag 23 mars 2010

Fotboll

Idag var vi på Kalmar länsmuseum för att titta på en utställning.
Jag har inget fotbollsintresse eller engagerar mig inte överhuvudtaget i sportsliga evenemang, jag bor ihop med två tjejkompisar och när det för ett bar veckor sedan var det os i hockey en av tjejerna var intresserad och ville titta hon hejade på Sverige så jag bestämde mig för att hålla på motståndarlaget jag tror att det var Ryssland(?). Förmodligen för att vara lite emot, det blir lite roligare så.
Fotboll är precis som vi pratade om ett slags språk, alla som har ett runt föremål kan spela, eller?

Kvinnor i Iran får inte vistas på eller vid en fotbollsplan då blir de gripna och torterade, jag läste för ett tag sedan att man gripit en grupp kvinnor som var förklädda till män vid ett fotbolls arrangemang i Iran debatten kom igång även här i Sverige. Jag kan inte hjälpa att även förknippa fotboll men våld, rasism och diskriminering. För varför ska vi heja på Sverige i varenda fotbollmatch och skrika både det ena och de andra till motståndarlagets spelare för att på måndagen efter, gå till jobbet och sitta i ett möte för att motverka rasism på arbetsplatsen.


Det finns också mycket fint med det här med fotboll. Förutom det vi tog upp på föreläsningen i dag så symboliserar Zlatan något starkt nästan som en hjälte, han kommer ifrån förorten Rosengård och tar världen framförallt fotbolls Sverige med storm, vilken rasist kan hata Zlatan som representerar Sverige i fotbolls VM? På något sätt visade han många genom att själv också ”spela på sin bakgrund” främst i media , att alla kan lyckas som vill oavsett bakgrund och vad din familj än kommer ifrån. Det finns så mycket att diskutera om dehär och jag håller verkligen med om att fotboll kan föra de mest oväntade människor samman både positivt och negativt. Dehär blev ett snurrigt ilägg men jag hoppas att ni förstår! Vad tycker ni om dagens diskussion? Har ni några tankar om diskussionen om att fotboll ska börja spelas utan publik på läktarna? Ha en fortsatt bra dag!

3 kommentarer:

 1. Tycker att det var bra skriven och mycket att fundera över.
  Eftersom jag inte heller är fotbollsintresserat så fundera jag inte heller så mycket på spelet, och jag tror just därför gjorde det så mycket intryck på mig när Monica pratade om fotboll som ett slags språk.
  Ja, det är mycket att fundera över. Åt ena sidan så för fotboll olika orter tillsammans och stärker dess identitet och åt andra sidan så är det så extremt våldsamt i både språk och beteende.

  SvaraRadera
 2. det är bra skrivet tycker jag.jag personligen tycker jag inte om fotboll eller ishockey.det känns skönt att det finns flera än jag. jag gillar motorsport, är det ( manligt)?men all sport har nån sorts identitet och samman samhörighet.

  SvaraRadera
 3. Intressanta tankar om att fotboll också för med sig rasism, diskriminering och våld! Skulle inte heller känna mig bekväm med språk som går långt utanför gränserna. Tycker att fler ska göra som Djurgården, inse att alkohol och fotboll inte hör ihop. För vad vore samtidig fotboll utan åskådare!?

  /Sofie

  SvaraRadera