söndag 28 mars 2010

Gran Canaria

Gran Canaria, det första man tänker på är väl Sol, bad och avkoppling.
det var i alla fall det jag tänkte på när jag satt på flygplanet dit, men för första gången i mitt liv så villa jag även ta del av en annan faktor som i detta fallet var kulturen på Gran Canaria.
Under denna veckan så gjorde vi endast en utflykt som handlade om kulturen på Gran Canaria. (Kom dålig dag så fanns inga mer turer man kunde åka på)
Detta var en utflykt som handlade om den Kanariska urbefolkning och om deras historia och om spanjorena att dom kom dit och hur det utbröts krig mellan den Kanariska urbefolkningen guancher och spanjorerna. (1478-1483)
Som jag tro alla kan gissa sig fram till utan problem är att spanjorerna vann kriget.
Detta ledde till att när kriget väl var över fanns det inga guancher män kvar utan bara kvinnor och barn.
Efter ett tag efter kriget började kvinnorna beblanda sig med spanjorer dett ledde till befilkningen som kallade sig Kanarier.
Cirka 30 % av öns befolkning i dagsläget är till viss del kanarier.
Men även om det var dåliga tider så vill man inte glömma dem det ser man på alla statyer som som finns i olika byar/städer på Gran Canaria.
Som de flest personer vet är Gran Canaria en stor turism ort och jag anser att väldigt mycket av den kanariska kulturen de senaste 50 åren har formats mycket av turismen för Gran Canaria är en väldigt mångkulturellt ställe och så brukar det bli på ställen där folk reser till man måste anpassa sig efter turismen i detta fallet.
Man kan se tydliga spår att man satsar på turismen på Canaria t ex alla köpcentrum, som jag ser det är det en del av kulturen vi gör idag som i detta fallet är baserad på turism.


Måste säga att det var väldigt bra att jag började detta programmet för annars hade jag missat detta och förmodligen mycket mer i framtiden.

3 kommentarer:

 1. Spanjorer vs ursprungsbefolkningar har aldrig varit en bra kombination. Tänk tex på Kuba där ursprungsbefolkningen utrotades fullständigt. Att Guanchernas historia framträder idag är kanske en del i ett dåligt samvete/upprättelse men säkert också för att göra turistmålet mer exotiskt. Var kom Guancherna ifrån förresten, vet vi det?

  SvaraRadera
 2. Från wikipedia "Guancherna existerar inte längre som folkgrupp men kan ha varit berbiska immigranter från det afrikanska fastlandet" Så värkar inte vara 100% säkert var ifrån dom kommer

  SvaraRadera
 3. Ja, det är verkligen ett av de mest mångkulturella ställen som jag kommer på. För två år sedan hyrde vi ett litet hus över julen på Kanarieöarna. I alla hus runt omkring bodde det skandinaver, de flesta var svenskar. Många svenskar hade också öppnat restaurang och barer där. Jag kände mig verkligen som hemma... Jag tycker att detta är ett intressant fenomen. Tanken att man lättare kan välja vad man vill bo är tilltalande. Men på ett sätt var det lite sorgligt, vi träffade ju knappast någon från Kanarieholmarnas "ursprungliga" befolkning.

  /Sofie

  SvaraRadera