lördag 27 mars 2010

Fenomenet fotboll

När jag först får reklambladet för utställningen Fenomenet fotboll i min hand, så är min uppfattning att utställningen ska handla om Kalmar FF, nostalgi och glädje.
Utställningen börjar med att man ser nya arenan i modellform innan man kommer in bakom en läktare precis samma känsla som inför en fotbollsmatch alltså. Här kan man välja om man vill gå in på fotbollsplanen och spela, eller fortsätta till utställningarna som finns i hörnen av lokalen. Här visas filmer, hängivna fans berättar, fotbollspub, och fotbollens historia m.m. Det jag tycker är bra är att identitetsaspekten som jag tror är mycket viktig när det gäller fotboll framträder så tydligt. Manchester United supportern som lever sitt liv genom laget. Bilden från Barcelonamuséet där de allvarliga krigarna står uppradade redo att kämpa för laget och indirekt för dig. Bilden signalerar att du kan få ta del av allt detta om du blir supporter till oss. Att det finns en plan där man kan spela och leka mitt i utställningen känns helt rätt.

Jag är själv fotbollsintresserad och min tolkning av utställningen blir att detta är en utställning för de redan invigda. Det blir en rundvandring av igenkänning för alla oss som älskar spelet och allt runtomkring. Detta är ju vad man kommunicerar med reklambladet och det är också detta man får.
Jag känner inte att jag har blivit överraskad, nyfiken eller fått en a-ha upplevelse. Jag tycker att man kunde vågat lite mer. Utställningen blir en hyllning till Kalmar FF och fenomenet fotboll och därmed full av stereotyper. Varför ska tex damfotbollen ha en egen plats i utställningen? Varför inte blanda den med den övriga för det är ju samma idrott. Att sedan Kalmar FF inte har fotboll för tjejer är ju mest pinsamt för dom själva.

Här ett par exempel som jag skulle velat se mer av:
Kontrasterna: Fotboll bygger på och framkallar känslor, absolut inte bara glädje. Istället för bara jublande människor hade jag velat se bilder på väggarna där människor gråter, hatar, slåss, helt enkelt alla de känslor som fotbollen är.

Samhället: Från fysisk fostran och gruppgemenskap till att satsa på sig själv. Nu är inte längre barnens högsta önskan att spela i svenska landslaget utan att bli en ny Zlatan. Vad kommer detta att innebära för vårt samhälle och för fotbollen? Är detta bra eller dåligt?

Syftet med utställningen är att fira Kalmar FF och att visa på fenomenet fotboll. Det tycker jag fungerar men jag tycker att man skulle tagit ut svängarna mer för att överraska fotbollsnörden och få den ointresserade nyfiken.Firandet av Kalmar FF blir lätt glädje och nostalgi från den invigde och ointresse från den oinvigde. Därför tror jag att en djärvare tolkning av fenomenet fotboll hade blivit en bra motvikt till hyllningen.

3 kommentarer:

  1. bra skrivit mattias,men jag tycker andra sporter kan också en bara fotboll och ishockey som tex andra ländernas nation och kulturella sporter tex boboll från finland och curling från skottland o så vidare.

    SvaraRadera
  2. Verkligen en bra recension Mattias! Jag håller med om att "fotboll som kultur" kommer verkligen fram i utställning. När jag läser din text, förstår jag att det finns mycket som jag missade för att jag inte kan något om fotboll. Jag tycker dock att utställningen, på grund av fotboll som fenomen, var intressant, trots min okunnighet och ointresse. Jag tror att man ser bara olika saker beroende på vem man är. Kanske är det också min okunnighet som gör att jag inte kan komma på så mycket mer än vad utställningen redan visade. Skulle vara intressant att höra vad som skulle kunna överraska fotbollsnörden!?

    /Sofie

    SvaraRadera
  3. Ja det kan man ju undra :) Kanske det som Birgitta har pratat om, att ställa motfrågor. Men samtidigt förstår jag muséets problem här. Dom vill göra en hyllning till Kalmar FF och till fenomenet fotboll och då låser man sig tycker jag. Man vill göra alla nöjda. Påminner lite om tidresorna i New Mexico där man i viss mån undvek känsliga frågor för att alla skulle kunna gå ifrån tidsresan med en "bra smak i munnen".

    SvaraRadera