onsdag 29 april 2015

"Varför inte göra det lättare för sig?"

Jag satt häromdagen och pratade med en kompis till mig i hans vardagsrum, vi satt och pratade allmänt om både allt och ingenting, men efter ett tag kom vi in på ämnet böcker och kultur, jag själv är en självutnämnd bokslukare och älskar att läsa böcker, allt ifrån nya deckare så som ”Hypnotisören” av Lars Kepler till lite äldre brittiska klassiser så som ”The Hound of Baskerville” eller ”Oliver Twist”. Efter ett tag fick jag frågan, ”Men varför ska vi behålla böcker, varför inte bara gå över helt och hållet till läsplattor, så som Kindle som är baserade på att man endast ska läsa text på den. Jag blev lite överrumplad av frågan då det känns som om det gått över från att vara en allmän fråga till mer av en retorisk fråga nu för tiden där svaret är något som alla redan vet. Men varför ska man egentligen behålla böcker i pappersform när det finns medier som t.ex. Kindle eller iPads, det är mer effektivt att både kunna läsa och få tag på böcker över internet, det går även att koppla ihop sin läsplatta till ett företag som t.ex. Audible då man kan läsa på en platta, trycka på ordet man slutar, sen gå till sin bil och där kan man fortsätta precis ifrån där man slutade, genom att lyssna på en ljudbok. Det är någonting som är väldigt svårt att göra, jag säger inte att det är omöjligt, men konsekvenserna av att läsa en bok medan man kör är oftast katastrofala. Så varför ska man egentligen behålla den klassiska pappersformen av en bok till för underhållning. Jag är som sagt väldigt partisk till det, jag älskar doften av en helt ny bok, jag älskar spänningen som uppstår precis när jag sätter mig och lägger boken i min famn, känslan av att sitta i sin soffa på en regnig dag med en kopp kaffe(här är valet av dryck väldigt fritt) och läsa en ny bok, eller en klassisker, är något som en läsplatta aldrig kommer att kunna ersätta. Det handlar även om översättningar, om en bok skrivs på engelska och sen översätts så förloras väldigt mycket av det som författaren ville förmedla enligt mig, och valet av språk underlättas med läsplattor och då tror jag att många kommer ta den lätta versionen och läsa det på sitt modersmål. Orsaken till att jag tog upp detta är för att det kan även representera sig när det kommer till kultur, med tanke på att teknologin har praktiskt taget tagit över världen och knappt finns någon person som inte har en smartphone till exempel, så tycker jag att man komma ihåg och uppskatta kulturen som funnits, då mycket av den kommer att försvinna eftersom att hos de nya generationerna av människor kommer majoriteten tänka som mig kompis. ”Varför inte göra det lättare för sig?”

//Björn Karlsson

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag är också bokmal (och skriver även själv) och kommer bli väldigt personlig nu, men jag tycker att världen skulle bli bra mycket fattigare utan fysiska böcker. Precis som belyses i ovanstående inlägg är det en speciell känsla av att hålla i en bok, slå upp den och bläddra igenom. Jag tycker också att det är mycket behagligare att läsa på papper än på skärm, men det är jag det. Jag drar mig också till minnes bibliotekarien på gymnasiet där jag gick som sade att han trodde att fackböcker skulle bli helt digitala i framtiden men att skönlitteraturen skulle överleva i pappersform. Samtidigt som allt mer digitaliseras är det väldigt mycket böcker som publiceras och trycks idag.

    /Anna Forsén

    SvaraRadera
  3. Det är nog mer dina egna personliga tycken som bestämmer om man tycker man ska ha kvar böcker eller byta ut dom. Personligen får jag en bättre känla och lättare att läsa ur en bok än ur en padda. Det är dessutom bättre att läsa en bok än från en padda för dina ögon. Jag tror också att dom flesta som växt upp med att läsa böcker föredrar det än att läsa från en padda oavsett ålder. Sebastian Blomqvist

    SvaraRadera