fredag 22 april 2016

Stickande förtidsgubbar och slöjdande förtidstanter


De är överallt, och visar stolt upp deras handgjorda alster. På mässor, i Instagramflödet, i gatubilden. Stöjd är stort och hemslöjd är en utbredd hobby idag. Kanske har det varit så jämt, utan nedgång i intresseutövare, men genom sociala medier är det synligt som aldrig förr och idag är medelåldern lägre än mångas föreställningar om den typiska hemslöjdsutövaren. Syftet med slöjdandet är varierat och är allt ifrån politiskt till personligt. 

Förra veckans avsnitt av kulturprogrammet Kobra behandlade just ämnet hemslöjd och vid deras närmare titt på fenomenet radades en mängd ämnen upp som vi på Kulturarvsprogrammet brukar behandla. Exempel på dessa är kulturyttringar för kommunikation, bruket av traditioner för politiskt syfte, gemenskap och meningsskapande, och behovet av att förankra jaget i historien.  

Kanske är det också en motaktion på dagens slit och släng-samhälle och ett behov av att skapa något som blir till ett fysiskt ting när mycket vi gör endast existerar via en skärm. 

Kring loppislådorna har jag flera gånger hört suckande damer beklaga sig över knypplade dukar och broderade lakan som förspilld kvinnokraft när det nästintill skänkes bort. Till dessa damers tröst kanske trenden kommer att få fler att uppskatta dessa alster och att föra hantverkstraditionerna vidare.    


Kobras avsnitt finns att se på SVT Play.

2 kommentarer:

  1. Visst är det lite intressant hur populärt det blivit med hemslöjd igen? Jag tycker att det verkar finnas ett allt större intresse för att få in ett mer traditionellt sätt att ta sig an vardagen. Det blir som en nyttig hobby. Hemslöjden är ett exempel men visst finns väl den här kulturarvstrenden på fler områden. Till exempel ser vi allt fler som visar upp sina hembakade surdegslimpor, egenodlade mat eller konsten att pickla grönsaker. Jag tror att vi till stor del kan tacka sociala medier för detta. All dessa saker, som en virkad sjal eller den där surdegen man lyckats hålla vid liv i 3 månader, är oerhört tacksamma saker att "skryta" med på instagram. Dock menar jag inte detta på ett dåligt sätt! Jag tycker att det är fantastiskt att det kan få fler att vilja prova på detta. Lite skryt och gilla-fiskande är ett litet pris att betala för att ge kulturarv och traditioner en möjlighet att leva vidare med yngre generationer.

    SvaraRadera
  2. jag tycker det intressanta är hur saker som förut var nödvändiga för din överlevnad (typ brödbakning, odling och klädsömnad) i dag har blivit precis som ni säger, något man skryter med online. (jag är inte heller negativ till det här!) jag håller med om att även om syftet har ändrats så är det kul att de yngre generationerna intresserar sig och vill föra arvet vidare!

    SvaraRadera