torsdag 11 april 2013

Tankar om kommunikation i realtid

Jag har tänkt lite(förvånar mig själv) nu efter alla våra föreläsningar om hur svårt det är att nå ut till allmänheten, speciellt för arkeologer. De nya ändringarna i lagen kan göra det så mycket lättare att nå ut med information då man kan få lite mer pengar att spendera på just kommunikation. jag har tänkt lite på att man kan använda den nya sensationen internet. Jag vet att många av de olika utgrävningarna har bloggar och liknande men borde man inte kunna ta detta ett steg längre?

Jag har ett förslag där man kanske bör börja med sändningar i realtid till hushållen, speciellt om det är väldigt stora utgrävningar som många i trakten känner till. Det kan nå ut till många fler och framför allt göra så att fler blir intresserade av forntiden i sina trakter. Det finns enormt många bra hemsidor som man kan använda sig av för just detta fenomen. Jag har sett att man idag lägger upp många småfilmer om utgrävningar på Youtube vilket kan göra att det blir en större publik som når dessa filmer istället för enbart arkeologer.

Det som stoppar livesändningarna idag tror jag är att kunskaperna om sändningar via internet är rätt låg, det går att lära sig rätt lätt om man nu bara vill. Ett annat problem som kan uppstå är internetuppkopplingen, i städer och byar tror jag att det hade fungerat bra då det finns bra täckning med 3g och eventuellt 4g-nät men även på landsbygden kan det finnas bra täckning. Om man hade kunnat klara av detta rent tekniskt tror jag att det hade gett en större publik. De nuvarande bloggarna och sociala medier kan länka till realtidssändningen. Sociala medier är ett väldigt viktigt verktyg för att nå ut med sändningar, allt fler som delar dessa länkar ger en mycket större publik.

Realtidssändningarna bör även ha en(om möjligt) kommentator som kan kommentera några av fynden, speciellt om det är ett fynd som är rätt ovanligt. Kommentatorn bör även vara en person som kan svara på frågor direkt i sändningen, en livechat är ett måste.

Detta är lite av mina ideér om hur man kan göra kommunikationen lite mer modern. Även jag ser problem med detta då det är ett stort steg att gå, ett annat stort problem är att kunna få ut dessa sändningar till vanliga internet användare.

7 kommentarer:

  1. Riksantikvarieämbetet skulle kunna anställa en Martin Timell-typ som åker runt på heltid och sänder webb-teve från utgrävningarna!

    SvaraRadera
  2. Jag ser egentligen inte varför det skulle behöva vara så svårt. Kan kostnadsfrågan vara en aspekt? Men att nå ut till folk, känns inte som den svåraste utmaningen. Så länge man marknadsför det hela så att folk vet att det finns. Sen ligger kanske den större utmaningen i att väcka liv och upprätthålla ett intresse hos åskådarna. Där tror jag på Martins idé med en folklig Martin Timell-typ som de flesta tv-tittarna tycks gilla. Idé är bra, jag gillar den!

    SvaraRadera
  3. Ni kanske har sett Time Team? Där var programledaren en icke-arkeolog, en skådis, som ställde en massa bra frågor tack vare att han inte var lika insnöad som vi som jobbar med arkeologi.

    SvaraRadera
  4. Skall man ha en Martin Timell eller Tony Robinson-typ så krävs det en enorm potential för att ställa intresseväckande frågor. Annars skulle den potentiella satsningen på webb-teve gå i stöpet.

    För övrigt så är jag av åsikten att Tony Robinson( programledaren för Time Team) är en betydligt bättre programledare än Martin Timell när det kommer till arkeologiska och historiska program. Martin Timell är bra, men han är för insnodd i sina byggkunskaper.

    SvaraRadera
  5. Ja, Martin precis vad jag menar, dock tycker jag att man borde välja bort tv som ett alternativ. Internet är framtiden och kommer ersätta televisionen inom en snar framtid(tror jag)

    / Daniel K

    SvaraRadera
  6. Håller med, programledare hade funkat men som allt annat så handlar det väll alltid om pengar? Ska programledaren ha betalt för att vara programledare, eller är han en av arkeologerna som får gå åt sidan ibland och dra sin(förmodligen) Smutsiga bakdel framför kameran?

    Men visst någon form av Youtube-tv tror jag skulle vara en bra idé om det finns intresse...vilket jag tror att det gör!

    Men hur eller hur så är ju den här branschen fruktansvärt dålig på att nå ut till den stora massan och även ut i branschen också, det var väll bara någon föreläsning sedan som Martin frågade om vi visste vad Arkeologins dag var för något, och ingen av oss visste. Ganska illa.

    SvaraRadera
  7. Jag tror inte att det är kunskaperna som stoppar livesändningar idag. Inte heller bristande teknik. Båda finns i överflöd.

    Jag tror snarare att motivationen är ett hinder.
    Anstränger man sig genom att spela in och lägga upp ett litet YouTube-klipp som enbart visas ett par gånger över ett halvår väljer man snart att prioritera andra kanaler.

    Som Camilla var inne på så tror jag att det är vid marknadsföringen som det brister. Om varje utgrävning förväntas uppfinna marknadsföringshjulet vid varje tillfälle spelar det ingen roll hur bra råmaterialet är om det inte når fram.

    Vad som fattas är en standard - ett tak att samla allt under, så att man som besökare slipper leta sig fram till varje enskilt klipp; så att man som arkeolog slipper tänka på markndadsföring. En one-stop-shop för arkeologiska utgrävningar med en väl definierad kundkrets.

    För övrigt kan jag inte tänka mig något tråkigare än att titta på en livesändning från en utgrävning…lite som att titta på när gräs växer, eller lim som torkar...

    SvaraRadera