torsdag 2 maj 2013

Hur man minns sin historia: tankar om Nybro.

Jag flyttade till Nybro i höstas för att studera, och har medan jag bott här lagt märkte till det stora intresset som de som bor i Nybro verkar ha för sin bakgrund och historia. Jag har själv familj som kommer härifrån ganska långt bak i tiden och även de har diskuterat en del om vår historia och varit väldigt positivt inställda när jag berättat att det finns mycket som gör att det är lätt att släktforska här. För att kolla upp det lite noggrannare gick jag till den självklara platsen för att undersöka saken: biblioteket.


Biblioteket gjorde mig inte besviken. De fokuserar mycket på släktforskning och verkar måna om att komma ihåg sitt kulturarv. Det fanns en sektion av det som enbart fokuserade på släktforskning och på att minnas sin kommuns historia. Jag gick in och tittade lite på vad som fanns och det fanns ett rikt utbud. Småland över lag som jag uppfattar det verkar väldigt intresserade av sin historia, och de har gott om saker inom området att minnas, till exempel hela utvandringen till Amerika som är ett populärt område att studera men också vad den innebar för Småland som stort, inte bara för de enskilda människor vars släktingar utvandrade.


(Släktforsknings-delen på Nybro bibliotek)

Där fanns uppgifter att hämta om allt möjligt som handlade om kulturmiljön i kommunen, Nybros historia och släktforskning. 

 (Nybro IF historia)

(Karta över Nybro med närområden)

Jag tycker det är intressant och roligt hur kommunerna väljer att fokusera på sin historia och jag tycker också att det är ett viktigt arbete de gör när de väljer att försöka öka intresset för kulturmiljön. Jag anser att det är viktigt att vi människor vet var vi kommer ifrån men utan en kraftansträngning från de människor som jobbar inom olika delar av (i brist på ett bättre ord?) kulturmiljö-institutionerna så är det inte så lätt. Jag kan också jämföra med min hemkommun i Skåne där jag aldrig märkte något av detta engagemang för sin historia. Visst fanns det lite intresse, men det kan inte jämföras med det som jag märkt av här. 
Något jag också lagt märke till alla de gånger jag besökt Nybro bibliotek är att det alltid funnits folk som suttit inne på denna sektion och letat information på datorn eller läst i någon av alla de böcker och dokument som finns där. Enligt mig borde fler bibliotek satsa på att göra människorna som bor där mer intresserade av sin historia! 
2 kommentarer:

  1. INtressant! Det är alltså Nybro som gäller om man vill släktforska lite! Min gammelfarmor har rätt mycket koll på det där på min mammas sida, men på pappas sida är det däremot rätt tomt... Så bara ta tåget ner och börja kolla runt! :)

    SvaraRadera
  2. Tycker det är jätte roligt att människor här tar så stort intresse med kulturmiljö och deras historia. Jag har själv märkt den stora skillnaden från Stockholm, där jag skulle ha trott engagemanget skulle ha varit större, men det är mer här faktiskt, precis som du säger.

    SvaraRadera