fredag 22 mars 2013

Fråga kultureliten

Fråga kulturelit
Jag har länge undrat vem det är som bestämmer över vad som är kultur. Fenomenet kultur är så mycket större och vidare än vad jag trodde. Nu när jag börjat studera på kulturmiljöprogrammet i Kalmar så har jag fått lära mig vad det är. Det är allt från t.ex. teater och arkitektur till historiska samlingar och sport. Ja faktiskt sport , som jag personligen trodde var en helt annan inriktning än kultur. Fel hade jag!

Nu har jag suttit och tittat på SVT:s serie ”Fråga Kultureliten”. I serien finns en panel med fem personer från höga positioner i samhället. De arbetar alla med kultur . I panelen sitter de för att svara på frågor som tittarna ställer. De är alla högutbildade och jobbar oftast med den folkliga kulturen. Det är journalister, Stockholms före detta Statsteaters chef, författare och lärare vid universitet. Programutbudet är väldigt enkelt, de svarar på frågor som tittarna har skickat in.

Frågorna som de får från tittarna är enkla och vardagliga och kan låta lite dumma i jämförelse med svaren som ”kultureliten” ger. När de svarar så är svaren långa och innehåller många personliga åsikter från kulturexperterna. Man får känslan av att experterna måste bevisa att de är intellektuella bara för att de helt själva kan citera gamla grekiska filosofer. De har dessutom egna åsikter och teorier och citerar inte andras forskning så mycket som vi lärt oss genom vår kurslitteratur att man ska göra. De flesta svaren är helt logiska men de gör dem invecklade. Att ge dessa personer titeln ”kulturelit” är lite överskattat enligt min mening.
(En intressant fotnot att tillägga är att alla de personer som intervjuas och filmas i programmet bor i Stockholmsområdet. Är det bara deras åsikter som är intressanta?)

Man kan undra vad det är som gör dessa personer till en kulturelit?  Är det för att de arbetar med kultur på ett ”högre plan” eller är det för att de är smartare och mer framgångsrika än vi?
Det beror nog på det delvis, men jag tror att det också är på grund av deras engagemang och drivkraft att vilja påverka kulturen. Detta är något som vi som läser på kulturmiljöprogrammet också vill göra. Vi är alla olika med olika åsikter. Dessa åsikter är viktiga för att få nya perspektiv på kulturen.
Se avsnittet här: http://www.svtplay.se/fraga-kultureliten

Anton Lindgren

5 kommentarer:

  1. Idén att det finns en kulturelit är på utdöende, mycket tack vare Internet. Märkligt att ha ett sådant programupplägg idag. Jag bloggade om det där igår faktiskt.

    SvaraRadera
  2. Anton tyvärr tycker jag det är så i hela den akademiska världen, svåra svar till en "mindre" intelligent publik. Borde inte SVT kunna göra denna programserie mycket mer intressant genom att "fördumma" programmet. Låt den vanliga människan delta i svaren och inte enbart frågorna.

    SvaraRadera
  3. Väldigt intressant, och inte något jag förväntade mig av Svt faktiskt... Vilken flopp. Har verkligen gillar deras kulturprogram innan! Hade varit roligare att titta på om de hade blandat denna panel med några av oss, studenter, några kulturarbetare på lokal nivå osv. Att vi alla fick framföra sin syn på kultur, och deras svar på frågorna.
    Namnet på programmet är rent ut sagt löjligt!

    SvaraRadera
  4. Programmet är inspirerat av ett klassiskt TV-program som hette "Fråga Lund" där olika lärde från Lund svarade på publikens frågor. Bland de lärde var etnologen Jan Öjwind Svahn och även arkeologen Göran Burenhult.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A5ga_Lund

    Hälsningar

    Lars

    SvaraRadera
  5. Dessutom fick man ju se prisbelönade historiejournalisten Maja Hgerman in action :-) i Kultureliten

    Lars

    SvaraRadera