onsdag 20 mars 2013

Låt mig gå runt i ro!

Jag besökte regionmuseet i Kristianstad under förra veckan, och blev faktiskt riktigt upprörd. för det första så vill jag bara nämna att utställningarna var det inga större fel på förutom det vanliga, som tråkigt belysta "skåp" med utställningsföremål, och dessa tråkiga skrifter om varje grej. Det som störde mig mest var att man inte kan få njuta av att gå och kolla på dessa utställningar i lugn och ro utav man hör detta enormt irriterande brus från deras egna café som uppenbarligen verkar vara ett populärt ställe att hänga på även efter lunch tiderna(jag besökte museet mellan 14-15 tiden). Jag besökte inte museet själv utan lockade med mig en kompis som inte alls är intresserad av att besöka museum, vi reflekterade efteråt om vad vi hade sätt och båda kom fram till att det var inte ett så trevligt besök, ingen av oss fick den där museum känslan som vi strävade efter, mycket på grund utav att man fick inte kolla på utställningarna med ro.

Jag tycker därför att man borde ta mer hänsyn till besökarna som faktiskt är där för att kolla på dessa utställningar som faktiskt inte var helt värdelösa. Ska vi inte kunna få några museum som faktiskt bryr sig mer om hur deras utställningsrum ska se ut, de jag har besökt under senaste tid brukar oftast göra reklam för hur bra restaurang som finns i byggnaden. http://www.regionmuseet.se/default.htm redan här kan vi se vad som finns på första sidan, deras café-flik och även deras butik-flik.

Jag kan ändå förstå att de vill ha ett café som de kan hyra ut och tjäna en extra slant, då entrén till museet är gratis. Tänk på att man inte ska bygga ett café med enbart massa kakel, tänk på att det faktiskt finns folk som vill kunna njuta av utställningarna och kanske lära sig ett och annat om Skånes förhistoria. Så snälla låt mig studera era utställningar i ro!

14 kommentarer:

 1. Låter som om lokalerna är mindre lämpliga för att kombinera café och utställningar! Men utan caféet skulle de nog gå under. Dels lockar det folk och dels tjänar man en slant till verksamheten.

  Synd att deras montertexter är så tråkiga.

  En annan aspekt på ljudmiljön på museer är de ljudkulisser som ofta ingår i utställningarna. Om man vaktar på museum, som jag gjorde för 20 år sedan, blir man oerhört trött på att höra samma bandslinga om och om igen...

  SvaraRadera
 2. Jag förstår när ljudnivån blir för högt och stör, det kan absolut vara väldigt irriterande. Men själv gillar jag att ha ett lättillgängligt café eller liknade som bjuder in till pauser emellanåt. Helst med uppsikt över muset eller lokalen i fråga så man kan planera hur man skall gå vidare.

  Har väldigt svårt för museum och "tråkigare" utställningar, min koncentrationsnivå är inte den bästa och jag blir snabbt uttråkad av tysta, stilla ting. Därför välkomnar jag alla avbrott i dessa miljöer (men det är som sagt jag personligen, antar att jag kan jämföras med en 8-åring).

  SvaraRadera
 3. Medhåll, café eller helst restaurang är nödvändigt!

  Jag var här om veckan i Chester och undervisade. Sista dagen gick jag på deras lilla museum med min packning. Och de har inte ens en garderob! Jag fick kånka runt på mina ytterkläder och min ryggsäck. Tur att jag alltid reser med lätt packning.

  Till museets försvar skall sägas att de inte tar inträde. Bara frivilliga donationer. Och att de visar jättefina saker på en mängd olika områden.

  SvaraRadera
 4. Vad tråkigt att du stördes så pass av ljudnivån från caféet att det påverkade din upplevelse i övrigt av museet. Men även jag måste flagga för vikten av ett café i ett museum. Jag tänker framför allt på Kalmnar konstmusseum som ett exempel utan café eller resturang. Jag är rätt övertygad om att deras verksamhet skulle gynnas locka till sig avsevärt fler besökare om de hade haft just ett café eller en resturang i sin verksamhet. Inte för att det bara är gott att kunna förtära mat och dryck utan också för jag tror att det kan vara både nyttigt och välbehövligt att kunna pausa och reflektera över de intryck som museets utställningar bjuder på.

  SvaraRadera
 5. Precis som vi pratade mycket om i vår förra kurs så handlar det ju också om att skapa mervärde!

  SvaraRadera
 6. Absolut förstår jag om de nu behöver ett café, det jag syftade mest på var att de borde planerat det bättre. Cafét var byggt i nästan enbart betong och kakel vilket gjorde att det ekade något fruktansvärt.
  / Daniel K

  SvaraRadera
 7. Det verkar som om skribentens språkbehandling inte är på högsta nivå. Ord som "kolla" och "grej" låter mer som talspråk.

  SvaraRadera
 8. Artikel om dagens studenter och deras sråkliga förmågor:

  http://www.sulf.se/Universitetslararen/Arkiv/2013/Nummer-5-13/Studenter-pa-13-aringsniva-kraver-nya-arbetssatt/

  SvaraRadera
 9. Språkliga skall det förstås vara. Han som sá et :-)

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. oj, råkade klicka fel. Självklart lägger jag ner mindre tid på att rätt och läsa igenom kommentarer och blogginlägg.

   Radera
 11. http://www.svd.se/kultur/sprakspalt/spraket-blir-samre-dialogen-battre_453367.svd

  SvaraRadera
 12. Jag tycker det är synd och skam att det skall behövas någonting så allmänt förekommande som ett café eller en restaurang för att människor skall kunna uppskatta en museeupplevelse till fullo.

  Vad har hänt med kulturens egenvärde?

  SvaraRadera
 13. Tyvärr är det inte många människor i dagens samhälle som är intresserade av att besöka museer. Så jag tror att ett café är nödvändigt för att locka dit folk och för att tjäna en extra peng. Sen kanske man ska ha i åtanke vart man bestämmer att placera caféet, vissa störs inte alls av massa ljud, medan vissa har en svår tid med massa ljud omkring. Så kanske ska man då placera caféet på en plats där den stör som minst?
  Eller får man helt enkelt försöka koppla bort alla oljud. För vill man verkligen se en utställning så tror jag faktiskt att man klarar av att stänga ute ljud.

  SvaraRadera