onsdag 27 april 2016

Flottan förstör vrak?

År 2010 så var jag med i en militärövning i Stockholms skärgård där även flottan deltog. Under övningen så fick vi se en uppvisning där flottan fällde sjunkbomber i en iscensatt ubåtsjakt. Under den tiden så tänkte jag inte mycket över vilka negativa effekter det kan ha på de vrak som kan gömma sig under ytan. När vi idag i Sverige ska bygga nya motorvägar så ska vi först undersöka om det kan finnas arkeologiska fynd på platsen så att de inte förstörs, bör detta inte också göras på flottans skjutfält?
Jag förstår att det inte gör att undersöka alla  platser som det ska fällas bomber på och att man ibland måste prioritera men eftersom Stockholms skärgård är en plats där mycket båtar har färdats under än lång tid så tycker jag personligen att det bör undersökas med stickprov eller liknande. Jag tycker personligen att det skulle vara väldigt tragiskt ifall ett skepp som Vasa, Kronan eller Solen skulle förstöras på grund av att vi bort prioriterar det som finns under ytan.

3 kommentarer:

  1. Spännande inlägg! Det är märkligt att inte vrak prioriteras trots att de antagligen kan berätta lika mycket som en plats på land. Undra om platserna i förväg undersökts på något vis eller om man helt glömmer/struntar i eventuella lämningar

    SvaraRadera
  2. Fartygslämningar definieras som fornlämningar och innefattas av kulturmiljölagen om de förlist före 1850. http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/kulturmiljolag-1988950_sfs-1988-950 Sen kan det nog vara lite si och så med hur det handläggs och tillämpas, men skyddade ska de egentligen vara och uppdragsarkeologi förekommer även på havsbotten. /Ludvig

    SvaraRadera
  3. Spännande tanke. vore ju hemskt om militären inte brydde sig. men visst, ubåtsjakt är ju något det verkar som att de behöver öva..
    Sen innebär ju provskjutningar till havs inte enbart fara för vrak, utan även för de djur som har sitt hem i havet.

    SvaraRadera