söndag 17 april 2016

Militärmusik Musikalisk historia eller Tabu?

Inom min umgängeskrets är figurspel en del av vardagen. Allt från påhittade världar till världskrigen i vår egen tid. För att skapa en stämning brukar vi ibland spela upp militärmusik från många av de länder som deltog i andra världskriget. För många kan detta låta helt bisarrt då man tänker sig att den tyska musiken från denna tiden (särskilt från armén) måste innehålla massa nazistiska texter. Mitt egna tyska vokabulär må vara lite krassligt. Men deras sånger  handlar antingen om, en vacker flicka, brödraskap eller bara sitt förband.
Men är det så att på grund av politiken som fördes i Tyskland under 30-40-tal så har det blivit tabu att tro något annat än att allt var kopplats till nazism.

Självklart så finns det annan militärmusik som det känns som det är tabu på. Sovjetunionen har även de gjort många "pampiga" låtar. Är det tiden den kommer ifrån eller är det för att musiken är gjord av militären och man vill hålla sig undan från våld?

/Kim Råberg

4 kommentarer:

 1. Jag kan först säga att även jag lyssnar på musik i den stilen när jag spelar strategispel och liknande; marschmusik från 1700- till 1900-talet beroende på spelets tidsperiod. Själv ser jag inget ont med att lyssna på sådant så länge jag inte stör någon annan, men jag tror det kan bero på kontexten i sig. I min mening känns det mer "okej" att lyssna på pampiga låtar från Sovjet än Nazityskland, på grund av allt som förknippas till nazismen oftast ses som tabu att bruka i dagens samhälle. "Kommunismen är i alla fall en god tanke"; ett argument som jag tror fortfarande gäller, även inom musikens värld.

  /Kristoffer Schygge

  SvaraRadera
 2. Det finns som sagt till och med spel som har sådan musik redan i sig. Praktexemplet för det är Command & Conquer: Red Alert-serien.

  Första länken är "Hell March" som har en tydlig marschtempo med stöveltramp i början, som fortsätter genom låten ut och tillsammans med en tysk röst som skriker "Die Waffen, legt an!", får man en viss "nazi-känsla över låten.

  https://www.youtube.com/watch?v=3HUWUtTZvK4

  Andra låten, som kommer ifrån Red Alert 3, har en MYCKET stor homage till den sovjetiska orkestkören a la nationalsången med flera.

  https://www.youtube.com/watch?v=ZWEPw3PLErA

  Poängen med dessa exempel, är att de låtar du hänsyftar till kanske inte har en sådan tabu som du vill påstå.

  SvaraRadera
 3. Spelar inte kontext en viss roll här, när du, Schygge, frågar dig om tabun verkligen finns? Dina exempel har ju en kontext, det vill säga ett datorspel om epoken. Hade det verkligen ansetts oproblematiskt om du hade spelat upp samma hymner offentligt, utan spelet som kontext?

  SvaraRadera
 4. Så vitt jag vet så är musiken från 30-40 Tyskland ursprungligen preussisk? Då är det samma som vi idag fortfarande använder när svenska soldater marscherar. Är den svenska militärmusiken också tabu då?

  SvaraRadera