tisdag 26 april 2016

Dilemmat

Igår fick jag följa med min mentor Åsa ut till Kulturarvscentrum Småland i norra Växjö. Det är ett stort arkiv som är till för Växjös kommunarkiv, Kronobergsarkivet samt föremål från Smålands museum. Byggnaden renoverades och byggdes ut 2013 för att samla, vårda, bevara och göra kulturarvet tillgängligt. På onsdagar hålls guidade turer i de öppna magasinen där en mängd utvalda föremål visas upp för allmänheten.

När vi under mitt besök gick igenom dessa magasin började vi diskutera det problem som dagens museer och arkiv står inför. Nämligen dilemmat som uppstår då man får in så mycket föremål att det blir svårhanterligt. Hur man prioriterar och om man ens ska behöva prioritera.

Platsbristen och ”överflödet” av föremål allt med tidens gång är ett faktum som inte går att förneka. De som jobbar med detta tycks ha evighetssysslor där man aldrig når något "slut", men inte ekonomin att anställa mer personal för att göra det på ett effektivare sätt. Det kommer in fler och fler föremål som måste registreras, vårdas, restaureras, bevaras och förvaras på rätt sätt.

När utrymmen börjar sina - hur gör man då? Vad ska man prioritera?

2 kommentarer:

  1. Jag tror att många anser att kulturarv och historiska föremål bör förvaltas, förvaras och vårdas av statliga myndigheter som till exempel museum. Mest för att göra dessa ting tillgängliga för allmänheten så att alla kan ta del av vårt gemensamma kulturarv. Givetvis uppstår, som du skriver, ett dilemma när de drabbas av platsbrist. Istället för att välja ut vissa "viktigare" kulturarv och glömma resten så kanske detta är en situation då det är läge att samarbeta med privata aktörer som t.ex. samlare eller privatägda aktionshus/antikvitetsshoppar? Är det inte bättre att låta genuint intresserade människor "köpa loss" föremål än att helt enkelt låta dem falla i glömska? På så sätt finns i alla fall en chans till bevarande. Det leder såklart till frågan hur man vet vem som är "genuint intresserad" och troligen är den omöjlig att svara på. Men tror du att det i alla fall kan vara ett alternativ? Kanske är det en metod de redan använder sig av när hyllorna börjar bli för fulla?

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att du fick följa med Åsa som jag känner och besöka Kulturarvscentrum i Växjö.
    Jag gjorde nämligen min första praktik på biblioteksprogrammet där och fick då gå med P-O som är ansvarig för Kronobergsarkivet.
    Han poängterade även själv att allt material som de får är så mycket så det blir svårt att ibland avgöra vad som ska bevaras eller inte. Många i personalen klagade även på att lokalen är för liten och behöver byggas ut då de jobbar med både böcker, konst, glas osv.
    Jag kommer själv ihåg att jag fick hjälpa till mycket med att flytta om och organisera bland hyllorna för att de ska kunna följa en viss kronologisk ordning.
    Det är dock bra att sådana här verksamheter finns och jag kan tänka mig att jobba på en liknande plats, eftersom det är spännande och utmanande med arkivering av material.

    SvaraRadera