Bergkvara är ett samhälle vid kusten i sydöstra Småland som
utsetts till Riksintresse på grund av sin sjöfartshistoria, samhället räknas
till en av landets äldsta handelsplatser och skeppsbyggeriorter.
Detta uppmärksammas på flera ställen i det lilla samhället,
med skyltar på historiskt viktiga platser som inte enbart hade med sjöfart att
göra utan även marknadsplatser eller butiker. Men det är inte länsstyrelsen som
satt upp dessa tvåspråkiga skyltar, inte heller kommunen. Utan den lokala
samhällsföreningen i samarbete med den lokala hembygdsföreningen.
Eftersom att hembygdsföreningen är med i framtagandet av
informationsskyltar och historien om orten så tänker jag såklart att det
stämmer, dem ska man kunna lita på. Eller? Är det en lokalpatriotisk vinkling
av informationen som förmedlas? Hade länsstyrelsens text varit bättre?
Det är en ganska kortfattad historia som ges på skyltarna,
tillsammans med en bild från ”storhetstiden”, då Bergkvara låg på topp. Jag
tycker nog att det är en bra idé att uppmärksamma det förflutna på detta enkla
sätt, för dem som är intresserade eller bara råkar gå förbi.
Jag tänker att det bland annat är hembygdsföreningars
uppgift att lyfta fram och uppmärksamma de detaljer i bygdens förflutna som är
positiva och av intresse för nuvarande invånare samt besökande. Kanske är detta
ett exempel som fler orter, stora som små, kan ta efter? Istället för en
besvärlig broschyr som tappas bort så finns skylten på plats när man passerar
platsen. Så klart i samråd med eventuella markägare.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaTycker det är kul att se hur mycket engagemang och fokus det läggs av den lokala hembygdsföreningen. Att de vill uppmärksamma omgivningen om Bergkvaras sjöfart och deras historia. Jag håller med dig om att man borde uppmärksamma och ta del av det som har hänt förr. Skyltar är verkligen ett bra exempel på kulturarv som kommuniceras. Den som bara är en besökare eller bor i samhället kan bara stanna och läsa informationen, ifall man är intresserad.
RaderaMan skulle kunna tänka sig att det hade varit bättre ifall informationen hade kommit från länsstyrelsen istället. Att en hembygd vill sprida information till sina invånare och besökare är verkligen jättebra. Men det kan också vara en metod för dem att locka till sig fler besökare, genom att säga så bra saker om just deras by och inte tar upp det som kanske är mindre bra. Läser man skyltar om en by eller stad, så vill man veta att det man läser är sant och att informationen stämmer.
Men som sagt, det är kul att se engagemang från hembygdsföreningar och jag håller med dig Tove, flera orter borde ta del av informationsskyltar och berätta om viktiga detaljer kring det förflutna
Jag tänker att de som är aktiva i hembygdsföreningar skyltar lika mycket för sin egen som för andras skull. Den som sätter upp skylten har troligtvis koppling till platsen och identifierar sig med omgivningen och dess historia. Arbetet med skylten och uppsättningen av den blir en identitetsstärkande handling där avsändaren blir fanbärare av ett historiskt arv. I en kort skylttext måste platsens historia bantas ner ordentligt och risken eller chansen, beroende på hur man väljer att se på saken, är att personliga intressen färgar av sig på den historiska förmedlingen. När platsen är en del av avsändarens identitet vill jag i många fall tro att områdets historia gärna framställs i god dager. Du skriver att det är hembygdsföreningarnas uppgift att förmedla det positiva med bygdens förflutna, men jag tänker att det är minst lika viktigt att uppmärksamma den mörka delen av historien för att ge en helhetsbild av platsen och rättvisa åt alla de som levt och verkat där. /Sanna Sjöö
SvaraRaderaTack för kommentarerna. Och jag tycker att Sanna har rätt i att hembygdsföreningar även ska lyfta fram den mindre vackra historien, den har ju också format samtiden. När jag skrev om att lyfta fram den positiva sidan tänkte jag nog ganska mycket på Bergkvara, som bara är en skugga av sitt forna jag och behöver ett uppsving. Men för den sakens skull behöver inte mörka sidor döljas, jag kan ha ryckts med i lokalpatriotismen :)
SvaraRaderaTack för kommentarerna. Och jag tycker att Sanna har rätt i att hembygdsföreningar även ska lyfta fram den mindre vackra historien, den har ju också format samtiden. När jag skrev om att lyfta fram den positiva sidan tänkte jag nog ganska mycket på Bergkvara, som bara är en skugga av sitt forna jag och behöver ett uppsving. Men för den sakens skull behöver inte mörka sidor döljas, jag kan ha ryckts med i lokalpatriotismen :)
SvaraRadera