torsdag 7 maj 2015

Kulturarvets delar

Av Sebastian Blomqvist

I kursen om kulturarv och kommunikation så har vi diskuterat kommunikation om kulturarv och får synen av att kulturarv är ett stor område. Jag tycker dock att det känns som att kultur blir mindre och mindre, särskilt inom vissa delar, det finns många olika exempel om detta. När det gäller om det blivit mindre användning av kulturarv så stämmer det när det gäller bio och film, samt genom teven. Det har blivit mycket större med att kolla på film och serier genom internet samtidigt. En del större immateriella kulturarv som varit jättestora under längre tid men som blivit allt mindre med åren är radio, teater och musikaler som minskat under flera år, vad detta beror på är högst troligen digitaliseringen av kulturarv och att man kan kolla på det mesta genom internet. Man kan se allt man vill i sin webbläsare, och även annat utbud  som underhållning som spel och podcasts istället för radio.

Det är svårare att se om det är någon skillnad på bruket av materiella eller immateriella kulturarv då det är väldigt breda ämnen. Det kan vara svårare att bevara och bruka immateriellt kulturarv då  om det inte används så försvinner det. Ett materiellt kulturarv kan stå kvar under lång tid mellan att man renoverar och tar han om objektet. Man behöver dock inte lägga några resurser på att bruka och bevara immateriellt kulturarv.

Jag anser att det är det materiella som påminner om det immateriella, det är av det immateriella man får funderingar och tankar om det materiella. Det immateriella kulturarvet är lättare att kommunicera till många människor då  man inte behöver befinna sig på en specifik plats eller ha något speciellt objekt, som en karta eller gps. Det är förvisso lättare att lära ut hur man kommunicerar ut ett materiellt kulturarv då man har en fast objekt eller plats och det finns fakta om det. När det kommer till ett immateriellt kulturarv så har alla olika tankar och tycken om det, och man kan inte säga att någon tycker fel, men är det ett fakta så kan man inte motsäga det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar