lördag 21 mars 2015

Vi som syr medeltidskläder


För något år blev jag tipsad om facebooksidan Vi som syr medeltidskläder. Jag klickade mig runt i olika mappar med foton på fantastiska kreationer och läste några inlägg kring skor och huvudbonader. Då dök en märklig förkortning upp i många kommentarer; ”Är detta HK?” ”Sytt ny överklänning, inte helt HK men ändå” ”Jag tror inte de färgerna och mönstret är HK” osv.

Vad var då detta HK? Jag läste vidare och snubblade tillslut över att svaret var enklare än vad jag trott, HK = Historiskt Korrekt.  Detta kunde bl.a. innebära att hela dräkten sytts för hand i tidstypiska material.  Jag blev imponerad, vilket arbete! Men skulle de se ned på mig och mina symaskinssydda struthettor? Var detta en grupp enbart för fanatiska lajvare som tillverkade nålar själva och gick i tidsenliga underkläder på medeltidsveckan?

Det visade sig snabbt att gruppen oskrivna lag var att ingen skulle kritiseras eller klankas ned på för att hen inte sydde dräkter helt HK. Men det märktes ändå att många lyfte fram HK dräkter som lite förmer, ett ideal att sträva upp mot.

Min egen medeltidsförening syr en hel del och anordnar familjedagar varje år, i princip allt sker på symaskin förutom synliga sömmar. Färg, material och dekorationer måste ibland kompromissas pga. tid och kostnader. Inte helt HK alltså.

I Bodil Petersson avhandling berör hon rekonstruktioner, främst byggnader och båtar. Hon berör dock att det finns en smal balansgång mellan det historiskt korrekt och det banala. Ebbe Westergren lyfter i sin manual kring Tidsresor fram vikten av de sömmar som syns på klädesplaggen ska vara handsydda för att skapa den rätta känslan.

Detta är argument jag kan köpa, att i återskapande syfte faktiskt kräva en viss mån av historisk sanning. Kulturarvs intuitioner förväntas leverera sanningar och i de fall det är omöjligt, informera den obildade massan om att det som förevisas bara är en kvalificerad gissning. Men om syftet inte är att återge en exakt historia? Om syftet är att underhålla och skapa känsla för en tidsepok, likt min egen förenings familjedag, måste då minsta lilla detalj kunna styrkas via arkeologiska fynd eller samtida skriftliga källor?

Jag anser inte att så är fallet, jag tycker det är okej för föreningar av olika slag att försöka levandegöra historien, att locka unga som gamla att lära sig mer. Då spelar färgval, material och huruvida sömmarna är synliga mindre roll. Dock ser jag ett mervärde att enligt Westergrens modell lägger större vikt vid detta då en Tidsresa kan vara del av skolans undervisning. 


Kort sagt, låt oss inte bita oss själva i svansen. Det behövs fler som intresserar sig för olika historiska tidsepoker, kläder är en stor del av detta. Låt inte strävan efter historisk exakthet skapa trösklar för fler att upptäcka glädjen i reenactment.
"HK var det ja" - Bild ifrån sommaren 2014, just hemkommer ifrån Söderköpings Gästabud. 

Klart slut!
/Ellen

4 kommentarer:

  1. Inom Sällskapet för Kreativ Anakronism har man regeln att alla typer av glasögon är HK. (-;

    SvaraRadera
  2. Själv sydde jag en medeltidsklänning när jag var yngre efter ett mönster som jag har för mig att jag fick tag på på Kalmar slott. Jag försökte att vara historiskt korrekt vad det gällde mönstret, färg och material. Dock sydde jag alla sömmar på symaskin. Hade jag gjort om detta idag hade jag troligtvis velat vara mer HK och iallafall försökt sy alla synliga sömmar för hand.
    Jag håller emellertid med dig om att vi inte ska lägga allt för stor vikt vid att allt hela tiden måste vara HK och komma ihåg precis som Ebbe Westergren skriver att dessa rekonstruerade kläder ska tåla t.ex. väta. Med andra ord de ska tåla att användas.

    SvaraRadera
  3. Tycker också att det är viktigare att se ett deltagande och ett intresse av historia hos människor än att vara HK som du skriver. Det är väl viktigare att man ska kunna delta i de aktiviteter som finns än att stå där och se prydligt HK ut? Alltså satsa på funktionalitet också. Jag har själv aldrig sytt just medeltidskläder (och det låter komplicerat haha) men det verkar handla mer om vad kläderna ger för känsla när man tar på sig dom än om man har sytt med rätt/ fel redskap.

    I mina ögon så ser du dock väldigt HK ut på bilden! ;)

    SvaraRadera
  4. Tja, HK och funktionalitet går hand i hand :)

    Dom var inte så dumma förr i tiden som man kanske kan tro ;)
    Däremot håller jag klart med om att det är viktigast att kläderna passar dom event man ska på. (och att om man är på ett ställe där man ska "visa upp medeltiden" så är det bra om man vet vad som är korrekt och inte så att man kan berätta vad man valt att göra annorlunda om någon frågar :) )

    SvaraRadera