tisdag 31 mars 2015


Niklas Hillboms föreläsning


Att det finns människor om arbetar som ciceroner, eller specialiserade guider, är någonting nytt för mig. Visst, jag har väl alltid vetat att det måste finnas guider som vet mer än vad vanliga guider gör om vissa ämnen eller perioder, men det har alltid legat i bakhuvudet. När nu Niklas Hillbom berättade om hans arbete som ciceron med inriktningen på östra medelhavet (Som är en av mina favoritplatser att semestra på) så blev jag genast intresserad.
Allmänt sett så har jag haft väldigt otur med guider, som ett besök på Kalmar slott där guiden endast berättade vad som stod på skyltarna på väldigt knagglig engelska och sen ej kunde svara på frågorna som ställdes utan sa att man fick titta i broschyrerna efter turen, eller den extremt monotona guiden på Spårvägsmuseet på Söder i Stockholm, som absolut visste vad han talade om men talade så sömnigt att inte ens Stig Helmer Olsson skulle kunna hålla intresset uppe hela turen.
När Niklas Hillbom gick igenom de olika teknikerna man kan använda sig utav som en ciceron så blev allting mycket mera intressant direkt, att få reda på att det fanns guider som faktiskt läser på om tekniker de kan använda sig av och inte bara läser vad som ska sägas så det ser ut som de läser från ett manus genom hela turen, gjorde att jag fick upp hoppet om att jag kanske skall gå en guidad tur, men då med en som är specialiserad på området. Absolut, det kommer kosta lite mera, men hur viktig är kostnaden om man då jämför det med kunskapen jag kommer få ut av det när jag faktiskt lyssnar helhjärtat på vad som sägs under turen.
Han nämnde även en sak som jag tog till mig extra mycket, ”Var ärlig om rekonstruktioner, finns det flera, visa dem” Jag tog det till mig då det går emot lite vad jag har erfarit om hur många professorer, doktorer etc tänker och agerar när det kommer till nya perspektiv på vad de alltid trott varit självklart. Som t.ex. Copernicus heliocentriska världsbild, eller John Anthony Wests teorier om vatten erosion i Egypten. När då Niklas Hillbom la fram att det inte handlade så mycket om sanningar utan mer om teorier så tog jag det till mig. Denna föreläsning la fram en bra grund inför den kommande tentan som ska skrivas enligt mig. /Björn Karlsson

3 kommentarer:

 1. Jag tyckte att Niklas Hillboms föreläsning var väldigt bra och intressant. Det märktes att han var en van talare, då han arbetar som ciceron, vilket förövrigt var ett nytt begrepp för mig.
  Jag håller med om att en guidad tur troligtvis blir mycket mer spännande om guiden/ciceronen använder sig av några av de tekniker som Hillbom gick igenom. Personligen tror jag att tekniken "Aktivera alla sinnen" är en av de viktigaste. Detta på grund av att man genom att känna olika ljud, dofter och smaker eller känna på ett material aktiverar flera delar av hjärnan, vilket även Ebbe Westergren under sin föreläsning menade var mycket viktigt för inlärningen och för att man ska komma ihåg det man har lärt sig.

  SvaraRadera
 2. Jag håller också med om att det var en mycket bra föreläsning och som gav mig mer inspiration till fallstudien. Niklas hade verkligen förmågan att fånga ens intresse och hålla den kvar, föreläsningen gick väldigt snabbt och man ville bara höra mer.

  Michael Helgesson (Kulturkompaniet), som jag kommer att skriva lite grann om i min fallstudie är en annan väldigt bra guide. Han håller b.la. i stadsvandringar i Karlskrona och Kristianopel. Jag har gått en av hans stadsvandringar i 1600-talet och han har också förmågan att måla upp miljöer och bilder av människor och gestalta det livet de som levande förr. Att få se platserna där händelserna utspelade sig gör historien mer levande.

  Guidade tur, stadsvandringar och andra likande aktiviteter där man får interagera och vara en del i historien på olika sätt, tror jag kommer att bli mer och mer poppis.

  SvaraRadera
 3. Tanken att man skall visa flera rekonstruktioner är lite tveksam vetenskapsteoretiskt sett. Forskningens kunskapsläge etableras genom debatt som förhoppningsvis leder fram till konsensus. Om någon lägger fram en rekonstruktion / tolkning som ingen annan forskare sedan tror på, då tycker jag det är olämpligt att framföra den i guidning. I ett läge där det finns flera konkurrerande tolkningar som fortfarande är aktuella i debatten, då kan man däremot göra så.

  SvaraRadera