lördag 21 mars 2015

Museer: några av deras olika roller och former

Vad är egentligen vi värdesätter med kulturarvet?
Under åren så har de egentligen ändrats till så extremt, kanske inte total omvändning inte i alla fall under ganska när tid.
Oavsett vilket museum du än väljer så är för mesta inte bara saken i sig som vill se, du vill få tillgång till info. Något som kan berätta varför just den saken är så speciell, varför den värd ta till sig och ta lärdom kring. Självklart kan vara så just något drag i till exempel en tavla får dig titta extra nogsamt på den, eller bara tyckte annat något, och då oftast då du börjar ta till dig det. Det för mesta tar till dig mest info kring dess historia, vissa fall bara lite kring tavlan, men bland konstnären, stilen, eller det årtionde.
Det finns så mycket historia och så lite fritid, att vi inte hinner lära oss allt. Någonstans inom oss väljer vi medvetet eller omedvetet bort visst kulturarv, historia. Detta sker för mesta genom uppfostran, en grundsyn. Självfallet har jag stött på människor som påstår ”att inte finns någon vettig kultur”, och ”världen skulle mot bättre utom allt det dära tramset”, då inte hjälpt att peka ut de tillfälle då som finns i historien då kulturen var bannlyst, hur världen eller i alla fall länder haft det som itererande sårskorpa och ändas propaganda fanns.
Samtidigt blir också allt mer vanligt vi väljer bort de dära museibesöket för vi mycket simplare och billigare kan sitta googla runt. Men förlora vi lite charmen att tex se penseldragen på kanske vackraste tavlan i dina ögon? Vist du kanske slipper många störningsmoment som kan dyka upp under museibesök, men synd välja bort. Det synd vi kan ge oss själva den tiden, orken, och pengar för enkelt museum.
Jag uppskattar då mera en nytt sätt framställa ett museum, då jag under så där 4 år spendera större delen av min tid i staden Norrköping. Som mig veterligt började gå ut med ett nyare sätt att utställningar, så som Titanic för par år sen. Utställningen var i sig intressant, men sätt som de ställde ut som vill peka ut som något simpelt men bra. Istället för bara ha skyltar som berättar om sakerna, så fick du med hörlurar, som så sätt kunde simpelt få bort många störningsmoment. Visst kanske fanns par kvar, men gjorde enligt mitt tycke historien så mycket levande. Givetvis krävs den som berättar kan dra med den som lyssnar, men egentligen så är väl inte så mycket arbete än låta en vanlig guide berätta.

För känner något efter möt kultur det då den har berörts som mest inom dig.

3 kommentarer:

 1. Du har rätt i att folk inte har tid att ta in all kultur. Det är därför kulturarvskommunikatörer måste förstå marknadsföring. Eketorp konkurrerar med Kalmar slott.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig om att vi lever i en tid när världen blivit mindre, valen fler och utbudet oändligt. Är svaret att museum ska bredda eller nisha sin verksamhet? Ett svar verkar vara, som du skriver, att förnya sin verksamhet på olika vis och inte bara stå still.

  Jag tror att tillgänglighet och förfrågan är två ledord men också utmaningar som museum står inför. Internet kan skapa tillgänglighet för målgrupper som annars inte tagit sig till museet av olika anledningar. Men det tar bort den faktiska upplevelsen som ett fysisk besök medför.

  Förfrågan styr in princip allt i vårt samhälle idag, både på gott och ont, jag tror att museum inte längre kan stå kvar och på gamla meriter hävda att de har patent på vilken historia som ska visas upp. De måste bli mer lyhörda och känna in åt vilket håll samhällets strömmar just nu flyter.

  Slutligen älskar jag att du skrev "Det finns så mycket historia och så lite fritid", för det sammanfattar nog hur många av dagens historieintresserade känner sig. Det är kanske den känslan som leder till en snabb googling på nätet, istället för ett besök på museum?

  SvaraRadera
 3. Håller med dig er om museerna! Tror att många museum skulle ha nytta av att erbjuda lite mer utbud och olika sätt att ta in utställningar på. Som du t.ex.. nämnde att utställningen om "Titanic" hade gjort. Kanske erbjuda något mer som inte internet kan göra i form av bild och ljudklipp?
  Något som man måste befinna sig i ett museum för att uppleva till 100 % är ju de autentiska föremålen som inte Google kan ge mer än på bild.

  En förnyelse i utbudet är mycket aktuellt idag för att på bästa sätt kunna bemöta efterfrågan. Eftersom att många Museum konkurrerar inte enbart med teknologin men också med andra museum som ligger i närheten.

  SvaraRadera