tisdag 31 mars 2015

Folktro/ Myter/ Religioner


    Vi alla har växt upp med historier, myter, legender och folktro. Inte alltid samma, men finns ibland vissa likheter.

  De finns i den formen av dess budskap, som Bäckahästen och Näcken, var försiktig vid de vattendrag du tror dig känna, vatten ändras snabbt, finns så många underströmmar att lätt kan dränka ett litet barn, eller vuxenmänniska.

   Gårdstomten berättar om var rädd om djuren, dess sätt leva. Vissa samma respekt till djur som varit till en levande människa. Givetvis har vissa ställen olika namn, då jag lärt mig namnen som används i folkmun i sydöstra Östergötland, så kan skiljas en del, då kan vara något helt annat väsen om du åker till andra län.

 Vad jag vill betona med det dessa väsen är de mellan raderna menar var vaksam mot naturen, kanske inte lika simpelt som andra myter, och religioner, men kan också vara för jag lärt mig från barndomen kring nordiska folktron, men nästan inget kring de andra tron i världen förrän till tonåren.

   Jag medveten om kan rabbla mesta olika troende/myter om former som liknar, eller är natur stöttande.

   Men låt mig vissa andra delar av världen där natursjäl, eller naturgudar eller dylikt (kommer tyvärr inte ta upp allt som finns).

   Tittar man på grekiska mytologin har klockren naturgudinna, moderjord Gaia som är naturens och fruktbarhetens gudinna.

   Det finns även mytologisk som liknar Gaia, men som ligger i mellanöstern närmare bestämt Syrien och Palestina, en som oftast glöms bort Ashera eller Asera som tillhör den hebreiska mytologin.

Låt oss ta titt på Asien också, där finns shinto, som vanligen är blandad med zenbuddismen vilket ger ganska bra blandning med bra band till naturen. Denna blandning förkommer oftast i Japan. Även utan den blandningen så sker något väldigt klockrent. Hela Shinto är nämligen så starkt band att varje träd har egen själ. Samt att andar speglar en stor del av deras liv, dock ska tas i beräkningen att denna religion inte längre har lika stark kraft över Japan som hade innan andra världskriget.

 

   När går ändå igenom andar så får det givetvis inte glömma bort Indianstammarna (kan tyvärr ej finna ett bättre namn), som också tro att allt ska har en levande själ, och pointera att vara rädd om naturen.

 

Jag skulle egentligen kunna fortsätta en bra stund till, och rabbla upp mer. För finns så pass mycket att jag knappt ens har nämnt en bråkdel.

   Min förhoppning är att ändå gått förstå vad ville få fram. Just att det går känna igen många olika folktro, i den sträckningen av dess betydelse. Samt inte bara är euroepiska kontinenten som går finna likheter.

2 kommentarer:

  1. Ja, och sådan folktro är ofta kopplad till det materiella kulturarvet. Det finns t.ex. många folksägner kopplade till gravhögar och fornborgar.

    SvaraRadera
  2. Sandby borg på Öland har länge haft inslag av folktro och gamla legender knutna till sig. Det har länge varit "allmänt känt" att något hemskt skulle ha hänt på platsen, även om ingen riktigt vetat vad. Längre tillbaka i tiden var det, precis som vissa exempel i blogginlägget tar upp, så att man sa till barn att man inte fick vara där och leka, för att det låg något ont över platsen.

    Efter utgrävningarna som gjorts de senaste åren har man kunnat konstatera att denna folktro faktiskt grundade sig i något verkligt, eftersom man hittat skelett av ett större antal människor som blivit ihjälslagna på platsen. Detta skulle ju alltså kunna vara anledningen till att man länge talat om att det hänt något hemskt på platsen, även om de som uttryckt detta inte vetat exakt vad det var som hade hänt eller inte, eftersom tiden för detta var för ~1500 år sedan.

    Så man ska kanske inte underskatta folktron helt, då den i många fall förmodligen satts igång av en anledning, även om det inte längre finns någon som minns någon som minns någon som kan ha vetat riktigt varför.

    SvaraRadera