måndag 29 april 2013

Trelleborgen i Trelleborg


Jag har läst artikeln ”Kulturarv som samhällsdialog?” av Anders Gustafsson och Håkan Karlsson.

Den handlar om minnen och väcker många tankar hos mig.

Artikeln tar upp att det finns individuella minnen och kollektiva minnen. Det individuella minnet är varje personens eget minne som kan hållas vid liv med t.ex. ett materiellt minnesmärke eller med olika traditioner. Det är dessa minnen som skapar ett personligt kulturarv. Det kollektiva minnet bevaras på museum som efterlämningar av vår historia. Det kan också hålla vid liv i form av byggnader. Ett annat sätt att bevara minnet är att man befinner sig i en replika av en situation. Då kan man förstå dåtiden genom att man upplever den. Detta är det gemensamma kulturarvet.

I artikeln nämner författarna att intresset för det kollektiva minnet ökar när man bygger en historisk upplevelseindustri. Jag har själv besökt Trelleborgen i Trelleborg. Trelleborg är ett gemensamt namn på en ringborg från vikingatiden. Trelleborgen i Trelleborg är en replika. Kommunen har byggt upp en kopia av en borg från vikingatiden. Borgen står nästan i centrum av Trelleborg. Originalborgen stod på en fjärdedel av den platsen. Museet har byggt upp muren runt borgen. Ett hus som man grävt fram ruinerna av har också återuppbyggts upp. På platsen finns ett vikingamuseum med fynd från grävningarna. Jag har släkt i Trelleborg så varje år åker jag och min familj dit för att träffa dem. Då brukar vi besöka borgen. Detta har gett mig både ett individuellt minne och ett kollektivt minne.
 


Jag skapar min egen föreställning om hur det var att leva på vikingatiden. Jag skapar också en gemensam föreställning om tiden tillsammans med alla medbesökare. Vi kan diskutera hur det var att vara viking och får en gemensam upplevelse.

Trelleborgen är väl värd ett besök.
Anton Lindgren

6 kommentarer:

 1. Så kul att du brukar besöka Trelleborgen Anton!
  Nästa gång du är nere så måste du hojta till så tar vi en tur till Foteviken.

  SvaraRadera
 2. Trälborgen... Undrar hur de hade det, folket som bodde där.

  SvaraRadera
 3. Vad jag förstår Martin så var den borgen ett rent militärisk försvarverk.

  SvaraRadera
 4. Ja, alla är nog överens om att trelleborgarna har att göra med den tidiga danska kungamaktens militära styrkor. Men ordet "trelleborg" säger nog också något om platsernas betydelse.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att det du säjer om att det kollektiva minnet ökar är intressant. är själv väldigt intresserad av historia. och tycker såklart det är roligt att fler engagerar sig i det. Jag har aldrig varit i Trelleborg, men borgen är helt klart ett framtida besöksmål.

  SvaraRadera