lördag 20 april 2013

Vandalism på sevärda platser

När man färdas på E20 mot Göteborg och passerar Partille ligger det något uppe på ett berg som liknar rester av en gammal borgruin. Jag har själv passerat denna tusentals gånger och alltid undrat vad det varit för någon ruin och vad den har för historia.

Jag är väldigt fotointresserad, vilket fick mig att vilja åka upp på toppen och kolla in denna lilla borg som tittade ut över Partille. Jag googlade lite om den och fick reda
på att borgen skall föreställde en medeltid tysk borgruin. Historien bakom var att en person vid namn Ernst
Harbeck ville uppföra borgen så att den skulle likna en Rhenborg, hans tyska fru hade nämligen fruktansvärd
hemlängtan. Så hon skulle då kunna sitta i denna borg och titta ut över ”Rhendalen”.


För de som bor i Partille idag är borgen mer känd för en skandalhistoria. Hösten 1972 avslöjades en av Sveriges största bordellhärvor innanför borgens väggar, vilket jag kan tycka är väldigt märkligt då det inte ser ut att finnas speciellt mycket plats åt en bordellverksamhet. Men detta kanske beror på att det nu är galler för borgens ingång och utanför gallrets väggar ser man inte insidan? Bordellverksamheten fick i alla fall ett plötsligt slut och de inblandade fick långa fängelsestraff. Personligen föredrar jag kärlekshistorien om borgen än bordellhärvan som pågick. Men kanske lockar den sistnämnda mer folk till att besöka denna plats? 


Borgen ligger beläget på Kyrkåsberget. För att ta sig till toppen får man färdas en bit via fot, en  upptrampad stig och trätrappor leder upp till borgen.  Det första man möts av när man kommer upp till toppen är all vandalism som borgen fått utstå. Det kändes oerhört tråkigt att se denna vackra byggnad vara nedklottrad. Kan inte saker få vara ifred? Måste ungdomar eller personer överhuvudtaget vandalisera föremål? Vad ger klottret till personen som gjort dem? Att denna får visa upp sina ”kunskaper” angående ”konst”? Vad hade ni andra tyckt att bemötas av detta? Hade det stört er? För  mig störde det något fruktansvärt! Här har jag gått runt och längtat efter att kolla in ruinen på berget och så bemöts man av vandalism. Fruktansvärt tråkigh!

Trots min besvikelse över det första intrycket av denna hög av sten så var utsikten något  helt fantastiskt! Har några av er varit och kollat in denna borg och varit uppe på berget? Om inte kan jag garanterat rekommendera att ni åker och tittar! Utsikten är över den vanliga och vid skymning kan det inte bli så mycket bättre! Det var en väldigt härlig känsla att vara uppe på toppen och titta ut över hela Partille!


12 kommentarer:

 1. Vilken oväntad plats att bedriva en bordell på! Ruskigt! Angående klottret håller jag delvis med dig, däremot kan jag tycka att graffiti/ street-art kan pryda en plats och även göra den mer tilltalande. Men "tags" som är det enda jag kan se på dina bilder kategoriserar jag också som klotter, vilket är varken tilltalande eller allt för inspirerande.

  Vad får du för känsla av att vistas vid borgen? Känns det som att det finns någon som bryr sig om att sköta om platsen och underhålla den? Hur är det med bänkar för att vila och titta på utsikten? Finns det något så barsalt som papperskorgar? Bara det tycker jag kan ge en känsla för om någon bryr sig om platsen över huvud taget och framförallt ger de signaler om hur vida man är välkommen att vistas på en plats eller inte.

  Är borgen en bortglömd plats som ingen tycks bry sig om, vad gör det då egentligen om ungarna är där och klottrar? Hellre klotter på en plats som ingen bryr sig om, än på en plats där det verkligen stör...

  SvaraRadera
 2. Louise, du verkar ha blandat ihop två olika byggnader. Den som byggdes åt en hemlängtande tyska och användes som lyxbordell är en välskött tegelbyggnad som inte är i ruinskick. Den heter Villa Porthälla och såldes nyligen:

  http://www.gp.se/bostad/1.1142462-borgen-i-partille-sald

  SvaraRadera
 3. Se om du kan hitta ruinen i Fornminnesregistret så vi får veta vad det är för en byggnad! http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html

  SvaraRadera
 4. Bordellen var inte i denna "ruin" utan som Martin säger i den närbelägna Villa Porthälla. Både Villa Porthälla och "ruinen" bruka dock benämnas Borgen, vilket kan förvilla lite.
  Både "ruinen" och Villa Porthälla är uppförda av samma person, Ernst Harbeck.

  Läs mer på kommunens hemsida: http://www.partille.se/sv/Upptack-Partille/Kulturmiljoer/Borgen/

  SvaraRadera
 5. Camilla: Det enda som finns där uppe egentligen är ett stängsel som hindrar folk att "trilla ned" från berget. Annars är det inte så mycket mer än det. Vad jag har förstått det som på folk som bor runt omkring är väl det något av ett festställe för ungdomarna. Kanske därav allt klotter på väggarna.

  Martin: Jaha då förstår jag! För jag läste på någon sida på internet och då var känslan av att borgen och Porthälla var samma sak.

  SvaraRadera
 6. Undrar om den hette Porthälla eller Bordälla.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det ser jätte fint ut, defenitivt en plats jag skulle vilja åka till. Jätte synd dock hur den har blivit behandlad med klotter och så, vet du om dom kommer ta bort klottret? Människor borde ta hand om våra historiska arv, det är trots allt historian bakom oss alla. Förstår verkligen din besvikelse vid först intrycket.

  SvaraRadera
 8. Oerhört tråkigt med allt klotter och det ser mest ut som (precis som du skriver i en kommentar)klotter från fulla ungdomar som har festat där. Hur klottret än uppkom är det väldig synd! Något jag reagerade på här är att ingen verkar sköta om byggnaden, något som är väldigt synd när det kommer till fina gamla byggnader som ska representera lite av vår historia och vårt kulturarv. Om sådana här platser togs om hand bättre så hade det kanske varit fler som ville åka och se dem. Hur som helst ser det ut att vara en i övrigt fin plats som jag gärna hade besökt!

  SvaraRadera
 9. Tyvärr kommer nog inte pengar att läggas ned på att ta bort klottret då borgen är i stort sätt obevakad och det skulle väl bara göra mer plats åt andra "kreativa" personer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan glädja dig och alla andra att Utsiktsborgen är klottersanerad och står under gatukontorets uppsikt och som också sköter fasadbelysningen

   Radera
 10. Det finns en större borgruin efter en borg byggd samtida som denna, även den i "rhenstil" fast i Uddevalla, typ 9 mil norrut.

  Den har också fantastisk utsikt och ännu mer spännande delar att besöka. Läs mer om den på:
  tureborgen.blogspot.se

  SvaraRadera