söndag 28 februari 2010

Att utveckla hembygdsmuseum

Innan jag skulle skriva mitt första inlägg här på bloggen så försökte jag se mig omkring och se vad för kulturmiljöer som ligger mig nära där jag bor i Nybro. Madesjö hembygdsmuseum är en plats som jag har besökt ett antal gånger. Museet utgörs av de gamla kyrkstallarna från mitten av 1800-talet bredvid Madesjö kyrka.


Det som jag har funderat mest över är hur de utvecklar sin verksamhet till att behålla sina besökare och hur de gör sig synliga för att locka till sig andra besökare. De gånger jag har varit där så har det sett likadant ut och haft samma utformning.
De vill själva utveckla hembygdsmuseet och har en del idéer. Bland annat vill det utveckla just upplevelseverksamheten genom olika marknader, aktivitetsdagar och utställningar.
Förra året anordnade de en marknad där man bland annat kunde köpa allt från egenmalet mjöl till allmogeslöjd. Det var även en dam som satt och vävde som man gjorde på bronsåldern. Till detta fanns det underhållning. Marknaden blev ganska populär och ska utvecklas ännu mer till i år.

Under aktivitetsdagarna skulle de vilja visa exempelvis hur man lagade mat förr och låta besökarna vara med. Framför allt skulle de vilja nå ut till en bredare publik, inte bara till de äldre utan även till barnfamiljer.
Olika utställningar krävs för att få liv i hembygdsmuseet. En idé kan vara att man låter byarna runtomkring få ha en utställning om dess historia.
Fastän de redan har en del olika miljöer i museet så vill de även utveckla dessa miljöer och ha 50- och 60-tals miljöer exempelvis.

Det jag har tänkt på att de kan utveckla är just utställningarna och att skapa tema-veckor, en vecka varje månad. Det kan vara temat mat där man då tar upp vad man åt och hur man lagade den och att ha olika aktiviteter och utställningar om just detta. Temat kan också vara en tidsperiod som exemplet de hade om 60-talet.
Det kan också vara tema om olika kulturmiljöplatser som finns i närheten till exempel gravrösen eller prästkyrkogården.
En annan idé jag har fick jag efter jag varit på länsmuseet i Kalmar.
En idé om ”öppna sinnen”, dvs att rundturen i museet ska innehålla alla sinnen, dofter, känsel, ljud och smak. Det gjorde i alla fall mig inspirerad till föremålen som de ville visa upp.
Om ni har andra idéer eller synpunkter på att utveckla Madesjö hembygdsmuseum så får ni gärna kommentera det. =)

1 kommentar:

  1. Har varit i Stallarna någon gång som liten, men jag kommer dock inte ihåg så mycket mer än att jag tyckte det var mysigt. Tror på idén om "öppna sinnen", Lina. Kanske också, som Mossberg och Pine & Gilmore skrev, att man ska hitta på något unikt och som därmed upplevs som en Wow-upplevelse. Författarna tog ju också upp att graden av delaktighet påverkar upplevelsen och därmed viljan att komma tillbaka. Dina förslag om tema-veckor låter som något som skulle kunna locka människor till besök! Man skulle exempelvis också kunna laga maten som man då åt, tillsamman med besökarna.

    /Sofie Harri

    SvaraRadera