tisdag 20 april 2010

funderingar om finland-svenkan språkkultur

jag tycker att det är stor skillnad men den finland-svenskan kultur mot den riks- svenskan det är stora skillnader men den största är svenska språket i sverige har påverkat på invandrarna och har i sverige har man massor av moderna engelska ord och sätter svenska uttal på orden och där emot i finland har inte så stor invandring och vi är ett minoritet språk som kommer från svenskan från sverige och sen dess från 1809 till 1917 hörde vi till ryssland och från 1917 och framåt har vi varit självständiga.i finland är det ca 6 % som har svenska som modersmål och vi är stolta över att vi är finland- svenskar.vi har massor av ord som är svenska men har glömt bort i sverige.tack för ni tar tid för att läsa den.

2 kommentarer:

  1. ett bra inlägg Ned, är häftigt det du säger, att många Svenska ord har bevarats i Finland som gått förlorade här. Skulle vara kul att höra ett par av dessa.

    SvaraRadera
  2. det visste jag inte Ned! Intressant. Menar du att Finland också inte har så många ord som svenska pga invandringen till sverig?

    SvaraRadera