måndag 3 juni 2013

Festivalproblematik?

Som tidigare inlägg tog upp så börjar festivalsommaren komma igång på riktigt nu och personligen tycker jag att det är helt underbart. Jag tycker inte bara att det är en kulturmiljö utan en väldigt viktig och betydande form av kulturmiljö!

Men man får också tänka på att det är en stor del av befolkning som inte vill gå på festival eller rent av blir störda av att ha en festival i sitt närområde eller om det är en stadsfestival, alldeles runt hörnet. De personerna kanske inte uppskattar att i en veckas tid inte kunna sova på nätterna tack vare spelningar som dånar och/eller fulla ungdomar överallt som stökar ner mest överallt. För de personerna så är det nog ingen vidare form av kulturmiljö och de skulle nog helst av allt slippa festivalandet helt.

Med det sagt så undrar jag vad de människorna tycker om att en stor del av festivalerna, speciellt dom lite större stadsfestivalerna, t ex, Emmaboda, Storsjöyran, Peace and love innan det lades ner är finansierat till en viss del av skattepengar via kommun eller län. Ett samhälle som Emmaboda med cirka 9000 invånare har en festival som har ett besöksantal som ligger runt 10000 varje år. Befolkningen är dessutom många äldre som definitivt inte går på festivalen och säkerligen inte uppskattar anstormningen av fulla ungdomar. Frågan är väll då kanske inte om festivalen ska få äga rum eller inte, det tycker jag den ska få göra, men är det verkligen rätt att kommunen går in med pengar för att stödja festivalen, när kanske till och med en majoritet inte vill ha den där?

Motiveringen i det flesta fallen brukar vara att man sätter t ex, Emmaboda på kartan och att försäljningen i samhällets butiker går spikrakt uppåt under den veckan. Ett helt okej sätt att se på det, men vilka vinner på det? Ja inte är det väll befolkning i sig som vinner något på det hela, utan butikerna och företagen som har försäljning där. Man får också räkna in att det är ganska vanligt med förstöring av allt möjligt i staden och på privatpersoners egendom och ägor och så länge en enskild person döms till skadestånd så är det inte säkert att det finns någon ersättning för de skador som sker.

Ett annat bra exempel är Storsjöyran som hålls i Östersund varje år. Festivalen hålls mitt i staden under en långhelg, dessutom börjar aktiviteter redan nån vecka innan och det är väldigt uppskattat till största delen. Men festivalen har fått mycket kritik runt upplägget av området. Eftersom den verkligen ligget mitt i stadskärnan så betyder det att efter ett visst klockslag på eftermiddagen så får man inte vistas inne i staden, så länge man inte har köpt en biljett förstås. Är det verkligen helt okej att stänga av hela innerstaden från eftermiddag till natten för alla som inte har en biljett? Man kanske vill ut och ta en öl eller göra nått annat, men det får man inte, utan biljett för 1600kr helt plötsligt. Just detta har debatterats i Östersund efter som att då också alla butiker, uteställen och resturanger blir oåtkomliga för icke betalande.

Vore kul att höra vad ni tycker!

2 kommentarer:

  1. Jo visst för att jag kan tänka mig att det är störigt, för folk som inte går på festivalen, särskilt småbarnsfamiljer som inte får en lugn stund på större delen av natten. Men så är det ju med det mesta som tar tillfällig plats eller gör ljud av sig. Jag tycker att man såklart ska försöka ta hänsyn till folket som bor runt omkring, vilket också många festivaler försöker göra t ex genom att ge alla som bor i närheten biljetter in. men jag tycker inte att det får låta det stoppa festivalerna. Det är ju ändå bara på sin höjd en vecka långa och uppenbarligen mycket omtyckta av stor del av befolkningen.

    SvaraRadera
  2. Vi hade Vattenfestivalen i Stockholm mellan 1991 och 1999. Jag och mina kompisar tyckte mest den var jobbig eftersom den minskade framkomligheten. Vi upplevde att det mest var folk från andra håll som deltog.

    SvaraRadera