söndag 2 juni 2013

Festivalsommaren börjar.


Nu när jag sätter mig och skriver detta inlägg har jag precis packat klart inför min första festival för året, Sweden rock och tänkte att festivaler i största allmänhet förtjänar ett blogginlägg. Om de är kulturmiljöer kan ju visserligen diskuteras. Jag tycker personligen att man kan kalla dom för det, de är visserligen inte som de allra flesta kulturmiljöer som är där året runt hela tiden, de är inte heller historiska (även om festivalrörelsen har funnits ett bra tag nu).

Oavsett om man tycker att festivaler är kulturmiljöer eller inte, så kan man ju i alla fall inte säja annat än att dom är kulturförmedlare. Jag har inga siffror på detta, men de måste ju vara en av de största förmedlarna av musik, i alla fall levande musik, numera stannar inte alla festivaler vid musik heller. Många har film och teater och andra aktiviteter också.

Förutom den underbara känslan som festivaler sprider till festivalare så sprider de även budskap och kultur till de som är där, allt från fred och kärlek, som var peace and loves budskap, till dubstep och hårdrockskultur. Detta är det som gör festivaler till en så bra kulturförmedlare, den stora blandningen, tillsammans med sammanhållning och festkänsla, som jag i alla fall tror att de flesta som drar till festival känner.

Förutom att sprida den kultur en festival har satt sig ut för att göra, som i till exempel Sweden rocks fall hårdrockskultur, så har festivalrörelsen dessutom skapat en helt egen kultur, festivalkulturen, till denna kultur räknar sig många både ungdomar och vuxna. Det är en kultur som bygger på musik, fest och samhörighet. För att citera en kompis “Jag har aldrig känt mig så hemma som jag gör på festival.” ett citat som jag personligen tycker sammafattar festivalkänslan ganska bra.

Den stora festivalspridningen tror jag att man kan till stor del tacka Woodstock för. Denna gigantiska festival som har gått till historien. Det var så mycket folk att ingen ens höll räkning på hur många som dök upp, de slutade till och med att försöka ta betalt av alla som kom dit. Såklart fanns det festivaler innan Woodstock, men aldrig tidigare hade en festival varit så stor. Detta tror jag verkligen satte fart på festivalerna runt om i världen. Något i alla fall jag är väldigt glad för, och jag är uppenbarligen inte ensam om att tycka så.

Så det här var min lilla hyllning till festivaler, lagom sådär två dagar före jag åker på min första för året.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar