onsdag 26 maj 2010

Renässansbröllop

I helgen var jag på ett renässansbröllop som var en typ av tidsresa då min kusin skulle gifta sig. De flesta hade renässanskläder, vi åt någorlunda mat som man åt då (förutom potatisen som var med i detta fallet) och även renässansmusik spelades för oss utav gruppen “Gravrost“. Vigseln var vid Svartrå kyrka utanför Falkenberg som troligen härstammar från 1100-talet och festen hölls i Axtornahallen en bit ifrån kyrkan som i och för sig inte byggdes förrän 1910-talet och var då ett stålverk. Däremot är platsen utanför Axtornahallen lite speciellt eftersom det är inte långt därifrån som slaget vid Axtorna ägde rum 1565.

Medan jag var där så tänkte jag på vad det är de vill förmedla till gästerna. Mestadels var det historien om "slaget vid Axtorna" som de förmedlade. Det var tex en från Axtorna historiesällskap som berättade om just det slaget och hur det hade gått till för de som var nyfikna. Det fanns även en liten utställning i Axtornahallen med ett fåtal föremål som skulle spegla slaget vid Axtorna. Självklart ville de också förmedla Renässanstiden för oss. Vi fick bland annat lära oss dansa till renässansmusik och hur man betedde sig mot varandra vilket var extremt roligt. Sen inte till att glömma maten, kläderna, musiken med mera som man fick vara med om.

Även om det skulle spegla dåtiden så går det inte att undgå att blanda in lite nutid i det hela också. På kvällen var det disco inne i Axtornahallen med nutida musik. Det kan inte varit lätt att dansa i de renässansklänningarna som en del gjorde, tyvärr hade jag själv ingen renässansklänning på mig.

Ni kan läsa lite mer om det här och även se ett par bilder från bröllopet.

5 kommentarer:

 1. Häftigt bröllop, har själv aldrig varit på något bröllop, men om det skulle ske skulle det vara häftigt med något sånt som du fick ta del av!

  SvaraRadera
 2. Vad roligt det låter, ett sådant bröllop skulle jag också vilja gå på :) Det jag undrade över lite när jag läste detta var skillnaden mellan de tidsresor vi har gjort, där vi inte bara förflyttat oss med hjälp av kläder och rekvisita utan även mentalt i och med att vi fått en roll att utveckla, och detta som jag tror inte hade något inslag av rollspel (?). Känns det mindre genuint att "vara sig själv" med renässanskläder eller är det precis lika äkta, bara annorlunda? Vilket pedagogiskt värde har sådana här tidsresor utan rollspel? Jag tror inte att de är sämre än de slags tidsresor vi har gjort men det kan vara en viktig faktor att ta hänsyn till, om det såklart är viktigt, vilket kanske inte riktigt var fallet här eftersom jag tror att själva bröllopet var viktigare :)

  SvaraRadera
 3. gud vad spännande lina! Jag skulle också vilja gå på ett sånt bröllop! håller med Tzovinar, jag tror också att just denna "tidsresa" så var giftemålet det viktiga:)

  SvaraRadera
 4. Det är en väldigt intressant tanke Tzovinar! Jag kan förklara att de som hade renässanskläder var alla sig själva i detta sammanhang då det var brölloppet som stod i centrum. Det var däremot lite skillnad i dansen då det nästan blev som ett rollspel och en del gäster spelade med i gesterna. :)

  SvaraRadera
 5. Va spännande och roligt bröllop. Hade vart roligt att få gå på ett sådant. Och även om att få ha på sig renässant kläder och att få ta sig tillbaka så är det ju bröllopet som är det viktiga. Men det var ett roligt sätt att ha ett annorlunda bröllop.

  SvaraRadera